Juridische aspecten echtscheiding

Indien de relatie tussen echtgenoten zodanig verslechterd is dat zij niet meer bij elkaar kunnen blijven en een verzoening niet meer mogelijk of te verwachten is, spreekt men in juridische termen van "duurzame ontwrichting van het huwelijk". Dit is de enige juridische grond die de Nederlandse wet geeft voor echtscheiding. In geval er sprake is van duurzame ontwrichting kan op verzoek van een van de echtelieden dan wel op verzoek van beiden, door de Rechtbank de echtscheiding worden uitgesproken..

Een advocaat is noodzakelijk wanneer u gaat scheiden, maar alleen voor het indienen van het begeleidende scheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Alle afspraken die u tijdens het scheiden met elkaar maakt, legt onze mediator  vast in een echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan. Deze documenten dienen wij samen met een advocaat in bij de rechtbank. De rechtbank moet het scheidingsconvenant vervolgens bekrachtigen. Hierna wordt de scheiding ingeschreven in het gemeenteregister.

Wij werken hiervoor primair samen met Advocatenkantoor Teurlings & Ellens, die snel en nauwkeurig werken voor een laag vast tarief.

Bij een scheiding kan het zijn dat de mediator u verwijst naar een notaris.

De rol van de notaris bij een scheiding:
1.Wijzigen of schrappen van een testament.
2.Analyse van huwelijkse voorwaarden die tijdens het scheiden worden afgehandeld.
3.Analyse van schenkingen of erfenissen die onder de uitsluitingclausule zijn toegevallen aan een van de partijen.
4.Het opstellen van een Akte van verdeling voor de partijen
5.Eigendomsakte en/of Hypotheekakte voor nieuwe woning. Hypotheekakte voor financiering van de afkoop van overwaarde.

De eventuele kosten van een notaris zijn niet in onze prijs inbegrepen.
 

Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek: 0900 - 3486723 (lokaal tarief)