Scheiden en wonen

Eigen woning

De woning is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Je woont er niet alleen, maar je hebt er ook herinneringen. Het is een deel van je leven. Tegelijkertijd is een koophuis ook gewoon een zaak die geld waard is. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden. 
 Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft ieder recht op de helft. Bij de verdeling van een koopwoning is er meestal sprake van een overwaarde. Is de hypotheek hoger dan de waarde van het huis, dan spreek je van een onderwaarde. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden heb je samen in de voorwaarden bepaald welk bezit wel of niet gemeenschappelijk is.

Uitkopen of verkopen

Indien gehuwd in gemeenschap van goederen, dan moet de waarde van de woning verdeeld worden. Het is natuurlijk mogelijk dat een partij in het huis blijft wonen. Maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Daar komt nog bij dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de overwaarde. Is dat geld er niet? Dan moet de woning verwkocht worden en de waarde, de winst en de schulden ervan verdelen.
 

Ex-partner uitkopen bij scheiding

Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van de koopwoning. Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner. Is er sprake van een onderwaarde, dan moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde uitbetalen aan degene die in het huis blijft wonen. Onze deskundige van de The Divorce Office kunnen u hier in begeleiden.


Voor het bepalen van de taxatiewaarde van je eigen huis heb je een makelaar nodig. 

http://www.taxatietarieven.com/

Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek: 0900 - 3486723 (lokaal tarief)